Una prova pilot al Montseny

14.10.2017

La tardor, la temporada de bolets i la castanyada saturen de vehicles privats el Parc Natural del Montseny. L'afluència de visitants ha provocat col·lapses i molèsties als veïns en els últims anys i ara un pla pilot es proposa revertir la situació imposant una limitació al trànsit un cop estiguin plenes les 200 places d'aparcament que hi ha disponibles a la zona de Santa Fe, a prop de l'embassament. Quan no quedin places d'estacionament disponibles, per evitar les escenes de cotxes a banda i banda dels vorals de la carretera BV-5114, s'habilitarà una gran esplanada per aparcar a Campins. La zona tindrà capacitat per a 500 vehicles i deixar-hi el cotxe costarà dos euros. A més, hi haurà un servei de minibús gratuït que farà el recorregut de 14 quilòmetres per dins del parc natural fins a Santa Fe amb quatre parades en diferents punts del trajecte.

Les restriccions en l'accés a vehicles s'assajaran per primer cop el cap de setmana del 21 i el 22 d'octubre. La mesura es repetirà els dos caps de setmana següents i també durant el festiu de l'1 de novembre, segons va explicar el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer.

La saturació de vehicles que pateix la carretera BV-5114, que va de Sant Celoni a Viladrau, no només és una molèstia per als veïns de les poblacions de la zona -alguns de vegades tenen problemes per accedir a casa seva per camins on aparquen vehicles- sinó que també pot resultar un risc. "Hi ha dies en què, amb els cotxes als vorals, seria impossible que una ambulància o algun vehicle d'emergències accedís a determinades zones en cas que fos necessari", va afegir la directora de Reserva de la Biosfera de la Diputació, Joana Barber. És per això, va dir, que calia provar alguna solució possible.

Milers de vehicles privats

En un cap de setmana de tardor, es calcula que uns 200 vehicles cada hora circulen pel parc natural durant la franja que va entre el mig matí i el migdia. Segons aquesta estimació de la Diputació de Barcelona, això equival a milers de cotxes movent-se per la zona els dissabtes i diumenges de màxima afluència, com els de la tardor.

La proposta del pla pilot és que només els visitants més matiners puguin accedir al parc natural amb el cotxe, mentre que la resta hagin de dirigir-se a l'aparcament de Campins i, d'allà, moure's amb un minibús. Els vehicles privats que ignorin la informació que se'ls donarà durant la posada en marxa del pla i continuïn aparcant als vorals, on no està permès, s'exposaran a una sanció, va advertir ahir Barber.

El minibús gratuït per als visitants el gestionarà l'empresa Sagalès -adjudicatària del servei de transport per carretera a la zona- i tindrà una freqüència de 30 minuts entre les 11.30 h i les 17 h. Farà tres parades en el camí de 14 quilòmetres que separa Campins de Santa Fe: Can Riera de Ciuret, Sant Cristòfol i Can Carbonell. Els que vulguin arribar al Parc Natural del Montseny en transport públic, tindran un primer servei d'autobús gratuït que els portarà des de l'estació de tren de Sant Celoni fins a Campins per agafar el minibús.L'èxit o el fracàs de l'experiència servirà per repetir-la en altres èpoques de l'any i també per adaptar-la a zones amb problemes similars de col·lapse de visitants. La Diputació de Barcelona va reconèixer ahir que ja està estudiant com vehicular l'excés de trànsit de cotxes i visitants que hi ha puntualment a la zona del Turó de l'Home.