Tecnopatíes del Running

10.12.2017


Encara que usem poc material, de vegades unes sabatilles i roba còmoda, qualsevol peça pot causar-nos una lesió.

En running (no em refereixo a les diferents disciplines de l'atletisme; entenc més aviat els entrenos de fons) el material que intervé és mínim: unes sabatilles i la roba adequada a l'estació de l'any, ja que bàsicament se surt a córrer a l'aire lliure. Això redueix bastant el catàleg dels danys ocasionats per tecnopatías degudes al material en mal estat.
És important que les sabatilles siguin les adequades al pes i velocitat del corredor, així com al seu tipus de trepitjada i al terreny pel qual se sortirà a córrer.
Unes sabatilles neutres es poden corregir per pronadores o supinadores amb ajuda d'una plantilla ortopédica, però avui dia hi ha sabatilles al mercat amb diferents tipus de forma.
L'amortiment i el drop (diferència en mil·límetres entre l'altura de la punta respecte a la el taló) també són importants i poden ser motiu de lesió. Una sabatilla gastada, per exemple, no absorbeix l'impacte i aquest repercuteix amb major intensitat en les articulacions del corredor, especialment en genolls (risc de tendinitis, periostitis, fascitis plantar...).
La roba també és important: per exemple, un mitjó que no ajust prou pot arrugar-se i provocar butllofes. O simplement el mer frec d'aquesta arruga pot modificar la biomecànica de la trepitjada i crear descompensacions. Un altre exemple podria ser una samarreta no adequada, que pot convertir-se, gambada després de gambada, en un dolorós "paper d'escata" provocant dany en les aixelles i, sobretot, en els mugrons (risc de frecs, ulceracions i/o butllofes).
El ferm pel qual es corre també té la seva importància. La superfície influeix en l'impacte que absorbeixen les articulacions, sent l'asfalt el més lesiu. Per això és recomanable acabar rodant sobre herba o alternar asfalt i terra. Cal anar amb compte amb els forats i altres obstacles que pugui haver-hi en la calçada. (Risc de sobrecàrregues musculars i esquinços)